Kijk live TV Hattem   |    Luister live Radio Hattem
    Vragen/opmerkingen/nieuws insturen? Mail de redactie
Facebook | Twitter | Youtube | RSS
Vriend worden?



Klik hier





























   31-07-2017 - Groente en fruit inmaken bij Veluws Museum Hagedoorns Plaatse  

De derde ‘Terug naar toen-middag’ van dit seizoen bij Veluws Museum Hagedoorns Plaatse is op donderdag 3 augustus en staat in het teken van inmaken. De kelder raakt leeg en nu er volop groente en fruit van het land afkomt, is het tijd om de voorraadplanken te vullen.

De boerin gaat groente en fruit wecken, boontjes in het zout leggen en kool snijden voor het zuurkoolvat. Er is dus veel te doen dus en de boerin hoopt dat de bezoekers een handje meehelpen. Inmaken in de zomer, als er volop verse producten van het land afgehaald kunnen worden, is nodig om in de winter “verse” groente op tafel te kunnen zetten. Diepvriesgroente kende men honderd jaar geleden nog niet en groente uit blik evenmin.

Rond 1900 bracht de Duitser Johan Weck pakketten op de markt, bestaande uit een ketel, glazen flessen, ringen en beugels. Hiermee kon je thuis inmaken en werd “wecken” ook in de Nederlandse keuken een begrip. Op het programma staat onder andere het inmaken van peertjes in witte wijn. Na het schillen en doorsnijden worden de peren in een weckfles gedaan en overgoten met een suikerstroopje met witte wijn.

De weckfles wordt afgesloten door een rubberring onder een deksel. Deze wordt met een metalen klem stevig op de fles bevestigd. Daarna gaat de fles in de weckketel en wordt daar verhit tot zo’n tachtig graden. De boerin gaat ook snijbonen in het zout leggen. De bonen worden eerst schoongemaakt en met een snijbonenmolen fijn gesneden. Daarna gaan ze in een grote Keulse pot. Na een laag boontjes volgt er een laagje zout en dit kan worden herhaald totdat de pot vol is of de bonen op zijn.

Op een vergelijkbare wijze wordt er ook zuurkool in het vat gemaakt van fijngesneden witte kool. Deze groente wordt met zout bestrooid en net zolang gekneed tot er sap uitkomt. Daarna gaat de kool in een Keulse pot. Als de pot helemaal gevuld is, wordt die afgesloten met een doek met daaroverheen een plankje. Het plankje wordt verzwaard met een zwerfkei die in dit geval zuurkoolkei heet.

De ‘Terug naar Toen’ middag begint om 13.30 uur en is rond 16.30 uur afgelopen. De deelnameprijs bedraagt het normale entreetarief voor het museum + 1 euro. Veluws Museum Hagedoorns Plaatse ligt aan de Ledderweg 11 te Epe/Zuuk, tel. 0578-627162.

Kijk voor meer info op www.hagedoornsplaatse.nl



Er zijn bij dit bericht nog geen reacties geplaatst!

Klik hier om een reactie te plaatsen:


Klik hier.

26-04-2018: Oranjefeest in Hattem | donderdag 26 april

Optocht door binnenstad Hattem

Lees verder >>

26-04-2018: ”Hattem, vroegen en nu”

Donderdagochtend 26 april organiseert Stichting Welzijn Hattem een film-/fotobijeenkomst. U wordt worden meegenomen in een rondwandeling door Hattem. Vanuit uw stoel kijk je naar het Hattem van uw jeugd en veranderingen die Hatem heeft ondergaan.

Lees verder >>

27-04-2018: Oranjefeest in Hattem | Koningsdag 27 april

Heel Hattem bakt Oranje

Lees verder >>

Alle komende evenementen


Verkiezingavond (R. Hofman)
Tentoonstelling Stadhuis Hattem (Beeldhouwersgilde Hattem e.o.)
Piet Hein (Marielle Karssing)
Concert Jubilate Deo in de Grote of Andreas kerk (leonie jonker)
DIABETES CAFÉ (Janny Boeve tel. 0652103426)
Gezocht: 8.000 inwoners. (Bé Oosterveen)
De Marke (Dini de Rijcke)
Vrije plek EHBO-cursus start 21 mei (Maasen EHBO)
Radio en TV Hattem op Curacao werkt niet.. (Familie Van Den Berg)
Resultaat ZOA-collecte in Hattem (Jannie van Gelder-Boeve)
...